tren

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen taraflar, anlaştıkları hususları anlaşmalı boşanma protokolüne yazmalı ve her iki tarafta bu protokolü imzalamalıdır. Boşanma protokolü, anlaşmalı boşanma dilekçesi ekinde aile mahkemesine sunulur. Anlaşmalı boşanılabilmesi için tarafların boşanma ve boşanmanın tüm ferilerinde anlaşmış olması gerektiğinden protokolde, tarafların anlaştıkları tüm konular, protokole detaylı şekilde yazılmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

Anlaşan çiftlerin anlaşmalı boşanabilmeleri için anlaştıkları hususları sözleşmeye dökmeleri gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanma ve boşanmanın tüm sonuçlarını içermelidir. Protokol hazırlanırken, anlaştığınız hususlar detaylı bir şekilde yazılmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Neler Olmalı?

Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alması gereken bilgiler;

  • Tarafların isim ve soyisimleri
  • Tarafların boşanma beyanları
  • Müşterek çocuk varsa velayetin kimde olacağı, kişisel ilişki günleri ve çocuğa ne kadar nafaka ödeneceği
  • Yoksulluk nafakası verilip, verilmeyeceği
  • Mal paylaşımı
  • Yargılama giderleri ve vekalet ücreti hususu

Anlaşmalı Boşanma İçin Protokol Şart mı?

Anlaşmalı boşanabilmek için boşanma protokolü hazırlanması ve tarafların her ikisinin bu protokolü imzalaması şarttır. Tarafların her ikisinin de yine mahkeme huzurunda protokolü kabul etmeleri gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği

Boşanma protokolü kendi anlaştığınız çerçeve içerisinde hazırlanacağından örneği, anlaştığınız bilgilerle revize etmelisiniz. Boşanma protokolü hazırlanırken bir boşanma avukatı ile çalışılmasını önermekteyiz.

anlasmali bosanma protokolu 1
anlaşmalı boşanma protokolü

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜDÜR

Davacı (buraya davayı açacak kişinin adı ve soyadı yazılmalıdır) tarafından, davalı (buraya davalının adı ve soyadı yazılmalıdır) aleyhine açılan boşanma dava dosyasına sunulmak üzere TMK. m.166/3. hükmü uyarınca iş bu anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenmiş ve taraflar aşağıdaki hükümleri özgür iradeleriyle kabul etmişlerdir.

1- BOŞANMA: Taraflar ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını kabul ve beyanla, anlaşmalı boşanma konusunda mutabakata varmışlardır.
2- VELAYET: Taraflar,(tüm çocukların isimleri ve doğum tarihi yazılacak) velayet hakkının (velayet kime ait olacaksa adı yazılacak) ait olacağını kararlaştırmışlardır.
3- KİŞİSEL İLİŞKİ: Taraflar, davalı anne çocuğu cumartesi günü saat 18’den pazar günü saat 18’e kadar, ramazan ve kurban bayramların 2. günü saat 10’dan 3. günü saat 18’e kadar, kısa sömestre tatilinin ilki ile uzun sömestre tatilinin ilk haftası, her yıl 1 Ağustos ile 31 Ağustos tarihleri arasında yanına alıp bakıp gözeterek ve sürelerin bitiminde davacı babaya teslim ederek kişisel ilişki kurulması hususunda anlaşmışlardır.
(burada saatler ve günler değiştirilebilir)
4- İŞTİRAK NAFAKASI: Eşlerden … müşterek çocuğun bakım, barınma, eğitim, sağlık ve tatil giderleri için, boşanma kararının kesinleşmesini izleyen ay başından geçerli olmak üzere, aylık 6.000,00TL.’yi, diğer eş ….. adına ayrıca açılacak banka hesabına, iştirak nafakası adı altında ve her ayın ilk haftasında düzenli olarak yatıracaktır. Belirlenen meblağ, her yıl TUİK’in belirlediği ÜFE ve TÜFE ortalaması oranında artırılacaktır.
5- YOKSULLUK ve TEDBİR NAFAKASI: Tarafların birbirlerinden tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve talepleri bulunmamaktadır.
6- MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT: Tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden maddi ve manevi tazminat talepleri bulunmamaktadır.
7- KİŞİSEL MAL, ZİYNET VE EŞYA: Eşler kişisel eşyalarını, ev eşyalarını paylaşmış olup, davalı adına Akbank İstanbul şubesinde bulunan kasa içindeki ziynet eşyaları da yine davalı adına kalmaya devam edecektir. Tarafların birbirlerinden başkaca kişisel, ev ve ziynet eşyasına ilişkin bir talepleri bulunmamaktadır.
8- MAL REJİMİNİN TASFİYESİ:
Taraflar ortak malların ve kişisel eşyaların paylaşımı konusunda tam bir mutabakat içinde
olup, boşanma davasının açıldığı tarihe kadar, karı ve kocanın üzerinde tapulu mülk olarak gözüken menkul ve gayrimenkul mallar kimin adına kayıtlı ise boşanmadan sonra da onun üzerinde kalmaya devam edecektir. Taraflar birbirlerinin borçlarından sorumlu olmayacaktır.
Yukarıda belirtilen şekilde eşler arasında edinilmiş mallar tasfiye edilmiş olup, tarafların
birbirlerinden katkı payı, katılma alacağı, değer artış payı, denkleştirme alacağı, vs. her ne
nam altında olursa olsun mal rejiminin tasfiyesine ilişkin hak ve alacak talepleri olmadığı gibi
ileride de olmayacağını şimdiden kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.
9- YARGILAMA GİDERİ VE VEKALET ÜCRETİ: Tarafların karşılıklı olarak yargılama gideri ve vekalet ücreti talepleri bulunmamaktadır.
İş bu anlaşmalı boşanma protokolü taraflarca hazırlanıp içeriği okunup serbest iradeleriyle kabul edildikten sonra birlikte imza altına alınmış olup, Türk Medeni Kanunu 184/5 maddesi uyarınca hâkim tarafından onaylandığında geçerli olacaktır. 24.08.2023

Anlaşmalı Boşanma Protokolünün Bağlayıcılığı

Boşanma protokolü tarafların her ikisi tarafından imzalanmış olsa dahi mahkeme huzurunda kabul edilmediği sürece herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Nitekim Yargıtay kararlarında da mahkemede tekrar edilmeyen anlaşmalı boşanma protokolünün bağlayıcılığı olmadığı benimsenmiştir.

4.9/5 - (7 oy kullanıldı.)
24.08.2023
130
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Asistan
Asistan
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1