tren

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası nasıl açılır konusuna verilecek cevap, açılacak boşanma davasının türüne göre farklılık gösterecektir. Boşanma davaları, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tarafların açacakları boşanma davasının türüne göre izledikleri prosedür değişmektedir. Hem çekişmeli boşanma davası hem de anlaşmalı boşanma davası avukatsız olarak açılabilmektedir ancak avukatsız boşanma davası açılması halinde ileride telafisi güç zararlar doğması muhtemeldir. Bu sebeple boşanma davası açarken bir boşanma avukatı ile çalışmanızı önermekteyiz.

nasil bosanma davasi acilir edited
Nasıl Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için bazı şartlar mevcuttur. En az 1 yıldır evli olan ve boşanmanın tüm sonuçları hakkında anlaşan çiftler anlaşmalı boşanma davası açabilir. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için taraflar anlaştıkları hususları içeren bir anlaşmalı boşanma protokolü ile beraber anlaşmalı boşanma dava dilekçesiyle herhangi bir adliyede anlaşmalı boşanma davası açabilir. Anlaşmalı boşanma davaları avukatsızda açılabilir ancak geri dönülemez bir zarar meydana gelmemesi için bir boşanma avukatı ile protokolünüzü hazırlamanız ve avukat aracılığıyla anlaşmalı boşanma davanızı açmanızı öneririz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açma Şartları

  • Tarafların evlilik tarihi üzerinden en az 1 yıl geçmiş olması gerekmektedir.
  • Taraflar boşanmanın tüm sonuçları hakkında anlaşmış olması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası yalnızca 1 yıllık evli olanlar için olan bir dava türüdür. Anlaşmalı boşanmak isteyen taraflar nafaka, maddi ve manevi tazminat, mal paylaşımı ve velayet gibi hususlarda anlaşmış olmaları ve bu anlaşmalarını anlaşmalı boşanma protokolüne yazmaları gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Gerekli Belgeler

Tarafların anlaşmalı boşanmak için anlaşmalı boşanma protokolü düzenlemeleri ve düzenledikleri bu protokolü imzalamaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için protokolün yanı sıra anlaşmalı boşanma dilekçesi de hazırlanması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma dava dilekçesini davayı açacak taraf imzalamalıdır. Davayı açacak kişi taraflardan biri olabileceği gibi her iki taraf birlikte de dava açabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında davayı kimin açtığının önemi yoktur. Taraflardan biri veya her ikisi yada avukat varsa avukat, açılacak adliyenin tevzisinden veya Uyap üzerinden protokol ve dilekçeyle davayı açabilecektir. Anlaşmalı boşanma davası avukat aracılığıyla açılacaksa taraflardan birinin ilgili boşanma avukatına vekaletname vermesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki mahkemenin belirleyeceği duruşma günü tarafların her ikisi birlikte duruşmada hazır bulunup, anlaşmayı kabul etmeleri gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası açarken kanun tarafından aranan şartlar, çekişmeli boşanma davası açarken aranmamıştır. Çekişmeli boşanma davası açmak isteyen taraf, eşinin kusurlu davranışlarına dayanarak dava açabilmektedir. Çekişmeli boşanma davası açabilmek için boşanma davası dilekçesi hazırlanması gerekmektedir. Bu dilekçe, karşı tarafın boşanmaya sebep olan kusur içeren davranışlarını ve bu kusurlu davranışları kanıta yarayan deliller içermelidir. Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme dava dilekçesi ve dava dilekçesindeki iddialar, deliller ve taleplerle bağlı olduğundan her ne kadar avukatsız boşanma davası açılabiliyor olsa da, çekişmeli boşanma davası açarken deneyimli boşanma avukatı ile çalışmak sizin için her zaman doğru bir tercih olacaktır. Boşanma dava dilekçesi yazıldıktan sonra delillerle birlikte tarafların son 6 aydır yaşadıkları yer mahkemesinde veya taraflardan biri boşanma davası açılacağı esnada farklı yerde yaşıyorsa, o yer mahkemesi tevzi bürosunda çekişmeli boşanma davasını açmalıdır.

Yurtdışından Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Eğer yurtdışında yaşıyorsanız anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davasını avukat aracılığıyla açabilirsiniz. Ancak anlaşmalı boşanma davası duruşmasına gelmeniz gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davasına ise gelmenize gerek olmadığından yurtdışındayken Türkiye’ye hiç gelmeden bir boşanma avukatı aracılığıyla boşanmanız mümkündür.

E Devlet Boşanma Davası Nasıl Açılır?

E devlet üzerinden boşanma davası açmak isteyen tarafın mobil imzası veya e-imza’sı olması şarttır. Mobil imza veya e-imza’nız varsa bilgisayarınıza yükleyeceğiniz Uyap Editor ile anlaşmalı veya çekişmeli boşanma dava dilekçenizi imzalayabilirsiniz. İmza işleminin ardından Vatandaş Uyap üzerinden hukuk dava aç kısmından sonra gelecek alanları doldurduktan sonra boşanma davanızı açabilirsiniz. Dava dilekçeleri udf formatında olmak zorundadır ancak dava dilekçenize ek olacak delil veya anlaşmalı boşanma protokolü gibi ekler, pdf veya jpg gibi formatta olabilir.

Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası da çekişmeli boşanma davası da her ne kadar önerilmesede avukatsız olarak açılabilmektedir. Avukatsız boşanma davası açmak isteyen kişi, boşanma davasında gerekli olan dilekçe ve belgelerle birlikte adliyenin tevzi bölümünden davasını açabileceği gibi E-devlet üzerinde yer alan Vatandaş Uyap aracılığıyla da boşanma davası açabilmektedir.

Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açılabilmesi için her sene belirlenen harç ve giderlerin ödenmesi gerekmektedir. Ancak bu durumun istisnası mevcuttur. Ücretsiz boşanma davası açabilmek için adli yardım talep etmek gerekmektedir. Adli yardımdan yararlanmak için üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz bilgileri, fakirlik belgesi gibi belgeler sunulmalıdır. Adli yardım talebi kabul edilen taraf ücretsiz boşanma davası açabilir.

4.9/5 - (7 oy kullanıldı.)
21.08.2023
431
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Asistan
Asistan
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1